Van Camariñas naar Portosin - Reisverslag uit Camariñas, Spanje van Azorentrip Barrus - WaarBenJij.nu Van Camariñas naar Portosin - Reisverslag uit Camariñas, Spanje van Azorentrip Barrus - WaarBenJij.nu

Van Camariñas naar Portosin

Door: barrus

Blijf op de hoogte en volg Azorentrip

19 Juni 2011 | Spanje, Camariñas

ZONDAG 19 JUNI:
Om 9 uur stond het vertrek gepland hetgeen betekent dat er een half uur vóór vertrek “Palaver” werd gehouden. Mooi woord wat betekent dat de tocht besproken wordt en hoe het weer zich volgens de grib-files gaat gedragen.(Die grib-files laten de windverwachting zien voor het gebied waar je gaat varen. Dankzij vele satellieten die constant het weer / de atmosfeer in de gaten houden maar ook dankzij schepen die weersomstandigheden melden, wordt het weerbericht - en de voorspellingen - steeds betrouwbaarder). Vandaag begon het iets anders dan verwacht: Verwacht was Zuidwest 10 Kn en na Kaap Finistère afnemend naar 5 knopen. De zon scheen een beetje en het beloofde een zonnige dag te worden. De beloofde 10 werden er al snel 15 en liepen op naar 20. De boot lag behoorlijk op één oor en al snel moesten we wat zeil minderen.
Annette haar eerste dag op zee verliep daarmee gelijk wat anders dan gehoopt en ondanks het slikken van een anti-zeeziekte pil was ze niet in haar element en ging ze na een uur in bed liggen. De deining van de Oceaan is hier behoorlijk groot en schepen in de buurt zijn soms alleen zichtbaar aan hun mast.

(zie de eerder genomen foto van de Juanita zo’n 200 meter naast ons)

Nou een combinatie van deining en ook schuin liggen maken een eerste dag nu niet gelijk tot geniet-dag. Je waant je zo nu en dan in een heuvellandschap van water. Gelukkig nam na Finistère de wind daadwerkelijk af en werd de wereld weer wat zonniger. Rond 18.00 uur bereikten we onze bestemming en op dat moment begon de wind weer aardig wat sterker te worden. De wind stond dwars bij het aanleggen en omdat ik al te laag zat was het plezierig dat boten die eerder waren gearriveerd even hielpen afhouden. Neen, deze keer niet de schoonheidsprijs. Daarna begint nog een heel ritueel van de boot schoon spuiten, de Duitse landvasten (Electra kabel) ergens aan vast te knopen en meer van die hoogst noodzakelijke dingen. De havenmeester stelde echter een snel bezoek aan zijn kantoor erg op prijs. Inklaren, dat is bezigheid waarvan het nut mij volstrekt ontgaat. Het Schengenverdrag geldt niet op zee dus het is nog op zijn ouderwets formulieren invullen met de maten en kleuren van het schip, je paspoortnummer 2x,(daarna wordt voor de zekerheid je paspoort gekopieerd), en meer van die bezigheden. Enfin, je krijgt dan wel een wifi code en dat maakt internet weer een stuk goedkoper.
Morgen gaan we waarschijnlijk met de bus naar Santiago do Compostella, dat hier een uur rijden vandaan ligt.

• 20 Juni 2011 - 09:27

Lex:

Ha Herman en inmiddels ook Annette.
    Lees en hoorde al dat alles goed gaat en begrijp dat Annette netzulke zeebenen heeft als deze prutser.
    Volgens mij is het bij jullie zomer en hier herfst dus zou er maar van genieten. Jullie zullen wel gehoord hebben dat het Lustrum feest super was, over 5 jaar zal je toch wel terug zijn ? Verder gaat het hier zijn gangetje, zit Jasper 4 dagen in Leiden een herexamencursus te doen en zou de rust dan eindelijk moeten terugkeren. Ik ben redelijk fris onder de oksels en baal nog steeds van mijn Sjaak afhaak actie maar tja. Veel plezier komende dagen , geniet van elkaar en als ik niet meer mail straks een behouden overtocht voor H en soepel terugvlucht voor A. Tjo Lex en Marike

• 20 Juni 2011 - 15:46

Jachtwerf Atlantic:

Hoi Herman & Annette!! Wat een mooie avonturen beleven jullie met de Barrus!! Ernst vanmiddag op de werf gesproken en die heeft genoten. Geniet van deze unieke reis en wij blijven jullie volgen!!
    Groetjes Maaike & de rest van de Crew van Jachtwerf Atlantic